Een mooie stap: onze ‘why’ staat nu ook op papier

Why

In 2015 is Recruitmenthuis ontstaan uit de behoefte om binnen de arbeidsbemiddeling een eigen koers te varen. Want de wereld van detachering is vaak onnodig ingewikkeld, onpersoonlijk en ondoorzichtig. Recruitmenthuis doet dat net even anders.

Meerwaarde creëren
We besloten om deze nieuwe manier van werken met elkaar op papier te zetten. Wat maakt dat je als werkgever binnen de detachering een meerwaarde kunt creëren voor de maatschappij, collega’s en opdrachtgevers? In gesprekken met collega’s en opdrachtgevers stelden we vragen over onze manier van werken. Bijvoorbeeld waarom zij voor Recruitmenthuis kozen en wat ze belangrijk vinden in een werkgever. 

De ‘why’ van Recruitmenthuis
Op basis van alle gesprekken hebben we onze ‘why’ (waarom doen we wat we doen) geformuleerd: Een stabiele basis voor iedereen. Om dit te kunnen bieden stellen wij de mens centraal. Dit is het belangrijkste uitgangspunt in onze dienstverlening: De mens voorop. De juiste mens op de juiste plek en een stabiele basis vormen gezamenlijk de fundering van onze dienstverlening. Hierdoor voelen collega’s zich ‘thuis’. Een belangrijke voorwaarden voor werkgeluk!

Hoe nu verder?
Met het oog op de toekomst kijken we vooruit. We hebben onlangs het (jaarlijkse) medewerkerstevredenheidsonderzoek uitgevoerd. De uitkomsten daarvan gaan we binnenkort met je delen. We zijn in ieder geval blij met de scores en stropen onze mouwen op om aan de slag te gaan met de punten waarop we kunnen verbeteren. Altijd in ontwikkeling zijn, wendbaar blijven en maatwerk kunnen leveren. Kortom: inspelen op de (individuele) wensen van collega’s, maatschappelijke- en regionale ontwikkelingen. Dit doen door interesse in elkaar te tonen, te blijven ontwikkelen en plezier te hebben in datgene we doen. Daar krijgen wij energie van!