Collega aan het woord: Annemarie Rozema

07-08-2024

Ik ben Annemarie Rozema, getrouwd en moeder van een geweldige dochter. Ik werk vanuit Recruitmenthuis als EPA-consulent voor Carins en samen met GGZ Friesland en VNN. Als EPA-consulente werk ik met cliënten met een ernstige psychiatrische aandoening. Naast dat dit een nieuwe aanpak is die veel uitdaging met zich meebrengt, is mijn werk ook erg afwisselend.

 
Als EPA-consulent kijk ik naar het totale plaatje. Naast de behandeling die gegeven wordt door het regio team GGZ Friesland, wordt er door de EPA-consulent gekeken vanuit de wet maatschappelijk ondersteuning en wordt het hele sociale domein meegenomen.
Dit werk verschilt van mijn rol als WMO-consulent omdat ik, naast het afgeven van indicaties, ook een deel hulpverlening bied. Hierdoor kan ik langer meelopen met iemand zodat ik meer inzicht heb in wat het beste bij die persoon past. De nieuwe EPA aanpak spreekt mij daarom nog meer aan dan de rol als WMO-consulent, omdat ik daardoor een vertrouwens band kan opbouwen en mogelijke vooruitgang of achteruitgang beter kan volgen. Daarnaast kan ik hierdoor sneller handelen naar wat past bij die persoon. Ook de integrale aanpak, waarbij ik direct samenwerk met het GGZ regio team en VNN, spreekt mij ontzettend aan. Hierbij zijn vaak ook andere instanties betrokken zoals bijvoorbeeld de GGD, politie, woningbouw of begeleidende partijen. Deze samenwerking en het gebruik van verschillende expertises om iemand te ondersteunen vind ik erg waardevol en veelzijdig.
 
Welke case is je het meeste bijgebleven?
Mijn allereerste casus was behoorlijk uitdagend. Het betrof een ouder persoon, die na het overlijden van een familielid, in het huis van zijn familielid wilde blijven wonen. De oudere was ernstig ziek en moest uiteindelijk naar het ziekenhuis. Deze cliënt woonde zelf al jaren niet meer in Nederland maar had gehoopt in het huis te kunnen blijven. Maar omdat hij niet als inwoner ingeschreven stond was dit niet mogelijk. Ik heb meer dan een half jaar gewerkt aan het vinden van een nieuwe verblijfplaats. Echter, besloot degene terug te keren naar het land van herkomst. Deze ervaring was ontzettend leerzaam. Ik hou juist van de complexiteit van dergelijke gevallen, wat ook een van de redenen is dat ik graag met EPA-cliënten werk.
 
Welke bijdrage heeft Recruitmenthuis geleverd in jouw loopbaan?
Ik werk nu al 5,5 jaar bij Recruitmenthuis, waar ik ook mijn eerste opdracht als WMO-consulent kreeg. Voordat ik hier kwam, werkte ik elf jaar in de thuiszorg als niveau 3 IG'er. Na mijn vertrek uit de thuiszorg heb ik een opleiding tot WMO-consulent gevolgd en hard gezocht naar een baan. Het was moeilijk om iets te vinden vanwege mijn achtergrond, maar uiteindelijk kreeg ik een werkervaringsplek bij een Friese gemeente. Met die ervaring en opleiding werd ik interessanter voor werkgevers. Recruitmenthuis was het eerste bureau dat mij een kans gaf en daar ben ik erg dankbaar voor. Ze boden mij vertrouwen en mogelijkheden om me verder te ontwikkelen, waaronder twee aanvullende opleidingen om steviger in het consulentenwerk te staan en om mijn stempel als niveau 3 IG'er los te laten. Deze kansen hebben een grote bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling,
 
Waar ben je het meest trots op?
Ik ben erg trots op hoe ver ik ben gekomen, want het was echt niet makkelijk. Bij het kenniscentrum namen ze normaal gesproken alleen mensen aan met een hbo-opleiding. Toch is het me gelukt om daar binnen te komen. Dat was een grote sprong in het diepe, vooral omdat ik mijn baan op had gezegd zonder financiële zekerheid. Hoewel mijn eerdere werk in de zorg dankbaar was, miste ik uitdaging en verantwoordelijkheid. Oorspronkelijk wilde ik graag een POH GGZ-opleiding doen, maar werd afgewezen vanwege het ontbreken van een volledige hbo-diploma. Na lang zoeken dacht ik dat WMO-consulent misschien iets voor mij zou zijn. Ik wilde graag vanuit een ander perspectief de gemeente adviseren, gebaseerd op mijn ervaringen met cliënten. Toen ik bij een UWV-werkplein een brochure van het kenniscentrum zag, besloot ik ervoor te gaan. De volgende dag kon ik al beginnen.
 
Wat geeft je energie in het werkveld?
Ik krijg veel voldoening van mijn werk als ik mensen met zware problematiek kan helpen. Het proces waarbij ik betrokken raak, lijnen uitzet en soms eerst dingen moet afbreken om daarna iets op te bouwen, vind ik heel intensief maar ook enorm lonend. Hoewel het soms zwaar kan zijn, krijg ik juist veel energie van het werken in complexe situaties. Het geeft me echt voldoening als ik zie dat iemand meer zelfvertrouwen krijgt en daardoor meer regie over eigen leven krijgt.
 
Neem je je werk wel eens mee naar huis?
Hoewel mijn werk me soms bezighoudt en ik erover nadenk, kan ik het meestal goed loslaten en slaap ik er niet minder door. Dat vind ik belangrijk, want goed slapen is belangrijk. Echter, zijn er soms kleine kinderen betrokken, in deze gevallen werk ik samen met Jeugdzorg en draag ik dit deel aan hun over. Ik zou het me teveel aantrekken als ik ook dit deel op me zou moeten nemen. Ik ben me bewust van mijn grenzen en weet wat ik aankan. Dat is iets wat ik door de jaren heen heb geleerd.
 
Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Ik heb veel goede adviezen gekregen, maar één uitspraak is me altijd bij gebleven: "Onderzoek alles en behoud het goede." Dit vormt een rode draad in mijn leven. Ik sta open voor verschillende adviezen en probeer ze uit, maar houd alleen vast aan wat voor mij werkt, wat voor iedereen weer anders kan zijn. Deze benadering geeft me veel vrijheid en ik vind het belangrijker om iets te proberen, zelfs als ik misschien faal, dan om het helemaal niet te doen. Hierdoor heb ik geleerd om beter naar mijn eigen intuïtie te luisteren en dicht bij mezelf te blijven, ook in mijn werk. Vaak merk je pas achteraf dat je gevoel juist was en daarom is het een leerproces om hierop te vertrouwen. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en dat proces blijft een leven lang doorgaan.
 
Wat betekent werkgeluk voor jou?
Uitdaging en leuke collega's zijn belangrijk voor mij op het werk, maar humor is absoluut een van de belangrijkste aspecten. Omdat we vaak met zware zaken bezig zijn, helpt humor enorm om de sfeer luchtig te houden.