Collega aan het woord: Dafne Ruijter

26-09-2024

Ik ben Dafne Ruijter, 28 jaar en woon in Deventer. Na het afronden van mijn opleiding Klimaat en Management aan Saxion werk ik nu als beleidsondersteuner duurzaamheid bij de gemeente Olst-Wijhe. Mijn interesse in duurzaamheid is al ontstaan op de middelbare school tijdens de lessen aardrijkskunde. Daarom heb ik gekozen voor een passende vervolgopleiding en dit is de studie Klimaat en Management geworden. Tijdens mijn studie heb ik mij specialiseert in het onderwerp circulaire economie.

 

Hoe ben je met Recruitmenthuis in aanraking gekomen?

Na mijn studie sprak ik met verschillende detacheringsbureaus, waaronder Recruitmenthuis. Ik had meteen een goede klik met mijn contactpersoon (Sahar Hassanzadah). Toevallig had ik net gesolliciteerd bij de gemeente Olst-Wijhe, toen mijn contactpersoon bij Recruitmenthuis vertelden dat er een positie beschikbaar was op het gebied van duurzaamheid bij deze gemeente. Ik twijfelde dan ook geen moment.

 

Hoe ziet je werkdag er uit?

Mijn werk is erg afwisselend; elke dag is anders. Vandaag had ik veel vergaderingen en vanavond een bijeenkomst. Terwijl ik op andere dagen vooral achter mijn laptop zit om stukken te schrijven en producten te maken. Soms ben ik onderweg naar evenementen of lezingen. Maar het directe contact met de bewoners geeft mij toch het meeste voldoening. Daarom organiseren wij regelmatig bijeenkomsten om inwoners actief te betrekken bij onze projecten.

 

Welke bijdrage heeft  Recruitmenthuis geleverd in je loopbaan?

Recruitmenthuis heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn loopbaan door het sollicitatiegesprek bij de gemeente te faciliteren. Bij Recruitmenthuis gaven ze aan dat ze mijn profiel interessant vonden, wat mijn vertrouwen gaf. Ik ben in maart begonnen en sindsdien heb ik regelmatig contact met mijn contactpersoon, wat ik als erg prettig ervaar. Voor mij is loopbaanontwikkeling essentieel en ik merk dat er binnen deze functie voldoende doorgroeimogelijkheden zijn. Dit is dan ook een van de redenen dat ik bewust voor een kleinere gemeente heb gekozen.

Hoewel ik geen uitgesproken voorkeur heb voor één specifiek onderwerp, heeft circulaire economie mijn voorkeur. Ik ben hier tenslotte op afgestudeerd en het blijft een gebied dat mij ontzettend interesseert. Momenteel valt circulaire economie nog niet direct binnen mijn takenpakket, maar er zijn zeker raakvlakken, zoals het thema zwerfafval.

 

Waar ben je verder het meest trots op?

Ik ben echt trots dat ik direct na mijn opleiding voor een baan bij de gemeente heb gekozen. Veel mensen zeiden dat werken bij de gemeente saai zou zijn. Volgens hen kon ik beter voor een adviesbureau gaan werken.  Echter wilde ik juist naar de gemeente omdat ik dan dichter bij de bewoners sta en écht een verschil kan maken. Het was een bewuste keuze en nu ik hier ben, ben ik daar nog steeds trots op.

 

Er bestaat nog steeds een stigma dat werken bij de gemeente saai is, maar dat klopt absoluut niet. Ik ben voortdurend bezig met allerlei taken en projecten, en het werk is allesbehalve saai. Het is jammer dat veel mensen van mijn leeftijd denken dat de gemeente alleen maar ‘oud en stoffig’ is. Het zou mooi zijn als meer jonge mensen kiezen voor een carrière bij de gemeente, omdat je dan dichter bij mens staat en direct impact kunt maken!

 

Wat geeft je energie in je werkveld?

Wat ik het leukste vind aan mijn werk is de afwisseling tussen verschillende thema's en taken. Een project waar ik bijzonder trots op ben, is het initiatief "De Schone en Drinkbare IJssel." Dit project richt zich op het verminderen van plastic zwerfafval in de rivier. Wat helpt om schadelijke micro- en nanoplastics te voorkomen. Het ondersteunt rivieronderzoek en opruimacties, wat een positieve impact heeft op de IJssel en aansluit bij mijn werk rond zwerfafval

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Het is geen formeel advies, maar mijn collega zegt altijd: "Oh, Dafne doet dat wel, want Dafne kan alles." Ik vind het grappig, want hoewel ik zeker niet alles kan, pak ik wel alles aan. Zelfs als ik niet zeker weet of het zal lukken. Het ergste dat kan gebeuren is dat het niet lukt. En dat is vervelend, maar niet het einde van de wereld. Onlangs heb ik bijvoorbeeld een migratie van de ene energiesite naar een andere afgerond. Het klonk ingewikkeld en vroeg veel werk achter de schermen. Hoewel ik het nog nooit eerder had gedaan, dacht ik: "Waarom niet proberen?"

 

Wat heb je onlangs nog geleerd?

Ik leer steeds meer over hoe een gemeente werkt. Voordat ik bij de gemeente begon, had ik basiskennis, maar de echte werking van de processen komt pas naar voren als je er daadwerkelijk werkt. Onlangs had ik een project waarbij we een brief moesten opstellen voor een bewonersactie. Dit omvatte het opstellen van de brief, het laten controleren door collega's, en daarna het indienen voor goedkeuring. Omdat goedkeuring vaak door verschillende lagen van besluitvorming moet gaan, kost het proces extra tijd. Het is een leerervaring om te begrijpen hoe deze gemeentelijke processen in de praktijk functioneren.

 

Wat betekent werkgeluk voor jou?

Werkgeluk is voor mij de vrijheid die ik heb om allerlei werkzaamheden op te pakken die mij aanspreken. Ik voel me prettig op mijn werk en kan écht mezelf zijn. Ook de afwisseling in taken draagt bij aan mijn werkgeluk.