Ik ben Jaap van den Bogaard, een echte Fries die houdt van het open Friese landshap en vergezichten. Na dertig jaar in Friesland en een baan in Stiens te hebben gehad ben ik voor de liefde verhuisd naar centraal Gelderland. Sinds september werk ik via Recruitmenthuis voor de gemeente Barneveld. Eerst als teamleider Jeugd en Onderwijs en daarna als teamleider Schuldhulpverlening, Wmo en regionaal vervoer. Beide functies vallen onder het sociaal domein en richten zich op het ondersteunen van mensen, van jongeren tot volwassenen. Ik heb Nederlandse taal- en letterkunde gestudeerd, maar door cursussen en ervaring ben ik in dit vak gegroeid. In mijn vrije tijd ben ik regelmatig te vinden op het voetbalveld, in het bos of in de tuin. Ik ben altijd buiten, geniet van elk weer en was enkele jaren molenaar in Marsum, waar ik mijn opleiding tot molenaar heb gevolgd. Ik wacht niet op mijn pensioen om te doen wat ik graag wil, maar maak nu al de keuzes die voor mij belangrijk zijn.
Welke bijdrage heeft Recruitmenthuis geleverd in je loopbaan?
In mijn opdracht in Barneveld werk ik via Recruitmenthuis als zelfstandig professional. Hiervoor werkte ik ongeveer zes jaar als zelfstandige via een ander bureau, waarbij ik zelf verantwoordelijk was voor de invulling van mijn opdrachten en werkrelaties.
Met Recruitmenthuis ben ik in 2021 in aanraking gekomen. Ik ontmoette een van de eigenaren in Friesland en sindsdien hebben we contact gehouden. Uiteindelijk vroeg hij me of ik op gesprek wilde komen en in september was het juiste moment daarvoor.
Als zelfstandige merk ik dat de regelgeving strenger wordt, vooral door de Wet DBA. Recruitmenthuis is voor mij een fijne partner, omdat zij met me meedenken. Deze flexibiliteit waardeer ik enorm. Voor mij draait het om vrijheid: ik bepaal zelf welke opdrachten ik doe en waar ik werk. Soms zou ik ergens langer willen blijven, maar ik weet van tevoren dat mijn werk tijdelijk is. Gemiddeld duurt mijn opdracht een jaar en dat stelt me in staat om een band op te bouwen met de mensen met wie ik werk.
Bovendien run ik samen met mijn vrouw ons bedrijf. In 2010 namen we samen ontslag van ons oude werk en zijn we als zelfstandigen gaan werken. Mijn vrouw werkt op strategisch- en directieniveau binnen de lokale overheid, terwijl ik juist op de uitvoering zit. Een dynamiek die ik zeer waardeer. We vullen elkaar goed aan en zijn nooit elkaars concurrent geweest. Dat houdt het ook leuk.
Waar ben je het meest trots op?
Ik ben trots op de keuzes die ik heb gemaakt om zelfstandig te werken, tegen gangbare opvattingen in. Het was niet altijd gemakkelijk, maar het heeft me veel gebracht. Die eigenzinnigheid past misschien wel bij mijn Friese achtergrond. Ik heb mijn leven grotendeels naar eigen wens vormgegeven en dat vind ik mooi.
Wat geeft je energie in het werkveld?
Ik kan zelf kiezen welke projecten ik aanneem en dat geeft me vrijheid en energie. Wat mij vooral motiveert, is dat ik via mijn werk een bijdrage kan leveren aan de gezonde ontwikkeling en veiligheid van kinderen. Het maatschappelijke belang hiervan vind ik prachtig en daar zet ik me volledig voor in. Soms kun je in iemands leven echt een verschil maken. Als maar een paar kinderen daardoor de juiste richting vinden, is dat al de moeite waard. Natuurlijk zijn er ook moeilijke situaties die bijblijven, maar juist die combinatie maakt het werk waardevol.
Welke belangrijke keuze heb je recent nog gemaakt?
Mijn belangrijkste keuze is altijd geweest om mijn eigen pad te volgen. Ik ben nu 68 en zou kunnen stoppen met werken, maar ik kies ervoor om door te gaan omdat ik het werk leuk en waardevol vind. Dat is niet vanzelfsprekend voor iedereen van mijn leeftijd, maar voor mij voelt het als de juiste beslissing. Wel bewaak ik de balans tussen werk en privé goed. Ik heb geleerd dat dit werk je kan opslokken, vooral omdat je steeds op nieuwe plekken komt en je je volledig wilt inzetten. Daarom gaat mijn telefoon thuis de kast in en kijk ik na werk niet meer naar mails. De wereld is stressvoller en complexer geworden, maar ik blijf overeind door die balans bewust te bewaken. Dat heb ik met de jaren moeten leren, maar het maakt een groot verschil.
Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
“Een advies aan een ander is vaak ook een advies aan jezelf”
Dat besef helpt me om bewuster na te denken voordat ik iets zeg. Ik vraag me altijd af: is dit echt helpend voor de ander, of zegt het vooral iets over mezelf? Die reflectie zorgt ervoor dat ik minder snel ongevraagd advies geef en beter luister naar wat er écht nodig is in een gesprek.
Wat heb je onlangs nog geleerd?
Ik blijf altijd leren en momenteel volg ik de "School of Life" in Amsterdam. Daar zijn drie bijeenkomsten in mei over mentaal gezond blijven in een gestoorde wereld. Dit onderwerp boeit me echt, vooral omdat de wereld om ons heen zo snel verandert. Een van de stellingen die me raakte, is dat het gemiddelde middelbare schoolkind tegenwoordig evenveel angst ervaart als een volwassen psychiatrisch patiënt in de jaren 50. Dat maakte me bewust van hoe snel alles verandert, zonder dat we het altijd merken. Ik gebruik sociale media weloverwogen en bewust. Ik gebruik alleen LinkedIn, want buiten dat leg ik liever persoonlijk contact met mensen. Het is mijn manier om mentaal gezond te blijven in deze snel veranderende wereld.
Wat betekent werkgeluk voor jou?
Werkgeluk vind ik een lastig begrip. Ik heb er zelfs even op gegoogeld en volgens de definitie bestaat werkgeluk uit vier factoren: je relatie met collega's, je competenties, je vrijheid in het werk en de maatschappelijke waarde van je werk. Voor mij zegt dit niet veel. Werkgeluk zit voor mij vooral in hoe ik me voel in mijn werk. Het is iets heel persoonlijks, denk ik en voor iedereen anders. Bovendien draagt werkgeluk maar 10% bij aan je totale welbevinden, terwijl 40% van je geluk in je eigen keuzes zit en 50% buiten je invloed ligt. Werkgeluk zit dus niet in de omstandigheden, maar vooral in de vrijheid die ik heb om mijn eigen keuzes te maken. En daarin ben ik gelukkig.