Mijn naam is Obaida Alkarra. Ik kom oorspronkelijk uit Syrië en woon al 8 jaar in Nederland. Ik ben getrouwd, heb drie kinderen en we wonen in Apeldoorn. Ik zou mezelf omschrijven als sociaal, zorgzaam, optimistisch en gedreven. Sport speelt een grote rol in mijn leven. Ik hou van voetbal, basketbal, zwemmen en ik doe aan kickboksen.
Momenteel volg ik de traineeship vergunningverlening en ontgronding via Recruitmenthuis voor de omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek.
Welke opleiding heb je gedaan?
Wat betreft mijn opleiding, ben ik opgeleid als landbouwingenieur, met specialisatie in bodemkunde en grondverbetering, aan de universiteit in Syrië. Ik heb mijn diploma hier in Nederland laten erkennen en het komt overeen met een bachelor in agrarisch recht. Deze achtergrond sluit goed aan bij mijn traineeship vergunningverlening en ontgronding.
Hoewel het werk dat ik nu doe heel anders is dan wat ik in Syrië deed, sluit het goed aan bij de kennis die ik tijdens mijn studie en in mijn eerdere werk heb opgedaan. Elk beroep heeft zijn eigen specifieke taken, maar je bouwt voort op een stevige basis van kennis en vaardigheden. Ik ben begonnen als trainee, maar ik hoop in de toekomst in staat te zijn om vergunningsaanvragen zelfstandig te behandelen. Ik had nog geen ervaring met dit specifieke werk, maar door te luisteren en te leren, heb ik snel progressie geboekt. Ik heb al een vergunningaanvraag zelfstandig afgehandeld, wat een prestatie was waar ik trots op ben.
Hoe ziet je werkdag eruit?
Mijn werkdag bestaat voornamelijk uit het behandelen van vergunning- en meldingsaanvragen. Ik lees de aanvragen door en stel vervolgens een besluit op. Daarnaast heb ik regelmatig team overleggen en onderhoud ik contact met klanten, provincies en gemeenten. Het is erg handig dat alles tegenwoordig gedigitaliseerd is, dit maakt het werk een stuk efficiënter. Af en toe ga ik met een toezichthouder mee op pad om te zien hoe de werkzaamheden in de praktijk worden uitgevoerd. Ik vind het leuk om af en toe de praktijk in te gaan. Naast mijn bureauwerk heb ik regelmatig fysieke gesprekken met opdrachtgevers, wat mijn werk heel afwisselend maakt.
Het proces van vergunningverlening en ontgronding begint wanneer er een aanvraag binnenkomt bij de administratie. Deze aanvraag wordt aan ons doorgegeven, waarna we deze zorgvuldig bekijken, onderzoek uitvoeren, overleg plegen en een beoordeling opstellen. Dit gebeurt in samenwerking met de initiatiefnemer en overheidsinstanties, omdat het vanuit verschillende perspectieven moet worden beoordeeld.
Waar krijg je energie van in je werk?
Het geeft me dagelijks energie om creatief te zijn en oplossingen te vinden voor complexe problemen. Daarnaast motiveert het werken in een team waarin ieders unieke vaardigheden gewaardeerd worden me enorm. Het behalen van doelen, het zien van positieve resultaten en het gevoel hebben dat mijn bijdrage impact heeft, geeft me een immense bron van energie en voldoening.
Ik voel me erg thuis in het team waarin ik nu werk. We hebben een geweldige teamdynamiek en ik voel me erg op mijn gemak. Ik heb een vaste begeleider in dit team, maar eigenlijk kan ik bij iedereen terecht voor vragen of hulp.
Hoe ben je bij Recruitmenthuis terecht gekomen?
Ik ben benaderd via LinkedIn door Recruitmenthuis voor een vacature die goed bij mij paste. Na gesprekken met Recruitmenthuis en de Omgevingsdienst, voelde ik meteen dat het een goede match was.
Welke bijdragen heeft Recruitmenthuis tot nu toe geleverd in jouw loopbaan?
Recruitmenthuis heeft me echt geholpen bij het vinden van mijn droombaan, gebaseerd op mijn wensen, vaardigheden en kennis. Ik was best een tijd bezig met het zoeken naar een baan die goed aansloot bij mijn kennis, vaardigheden, denkniveau en specialisatie. Recruitmenthuis heeft me geholpen om deze kans te realiseren, ik ben dan ook dankbaar dat ze me hebben bijgestaan. Ik heb lang gezocht en meerdere sollicitatiegesprekken gehad, maar het leidde steeds tot niets.
Het prettige aan het volgen van een traineeship bij Recruitmenthuis is dat je wat extra begeleiding krijgt en dat je al je vragen kunt stellen. Hier heerst een open sfeer, en zelfs als je hier binnenkomt als medewerker in plaats van trainee, krijg je hulp en ondersteuning vanuit het hele team. Ik heb regelmatig gesprekken met de teamleider over hoe het gaat, wat ik nodig heb vanuit hun kant, en waar ik me nog verder in wil ontwikkelen.
Waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Hoewel ik momenteel een trainee ben, streef ik ernaar om over een jaar een senior vergunningverlener te zijn. Ik zet me volledig in om alle vaardigheden en inhoudelijke kennis onder de knie te krijgen. Als ik dat goed beheers, hoop ik in de toekomst een senior vergunningverlener en ontgronder te worden. Door gewoon te doen, leer ik veel vaardigheden, hierbij ligt mijn focus niet op een specifiek onderdeel, maar op het geheel.
Waar ben je het meest trots op?
Waar ik het meest trots op ben, is waar ik nu sta. Toen ik 8 jaar geleden naar Nederland kwam, sprak ik de taal helemaal niet en had ik er veel moeite mee. Het was in het begin een uitdaging om met mijn werkachtergrond iets te vinden dat aansloot. Ik heb veel gesolliciteerd en ben vaak afgewezen, maar met mijn vastberadenheid ben ik doorgegaan. Ik ben nu dan ook trots op de positie die ik heb bereikt.
Wat is het beste advies wat je ooit hebt gekregen?
Tijdens het proces waren er regelmatig momenten dat het even lastig was. Maar als je de diepte in gaat, alles rustig doorleest en kijkt naar de mogelijkheden, dan gaat het vanzelf de goede kant op. Als je kalm blijf, komt het goed.
Het beste advies dat ik dan ook ooit heb gekregen, is dat het niet uitmaakt hoe groot de uitdaging is, maar dat het belangrijk is dat je probeert, vooruitgang boekt en geduld hebt. Op deze manier zul je zeker je doel bereiken. Dat is echt mijn motto: gewoon doorgaan en niet opgeven.
Wat betekent werkgeluk voor jou?
Werkgeluk betekent voor mij voldoening halen uit mijn werk en een positieve werkomgeving waarin ik gewaardeerd word, de kans krijg om te groeien en mijn vaardigheden te ontwikkelen. Een goede balans tussen werk en privé hebben. Het draait om het gevoel van voldoening, wat inhoudt dat samenwerken en een open en ondersteunende werkcultuur essentieel zijn. Ik ervaar dit werkgeluk echt in mijn huidige baan.